• Ann - Seriously Food Tailer

T'is weer tijd voor champagne. Niet zomaar champagne. Gremillet Champagne.

Updated: Dec 29, 2020In de zomer heb ik een tripje gemaakt naar de Champagnestreek. De laatste keer dat ik deze regio bezocht, regende het pijpenstelen en kwamen de bezoekjes aan de honderden kerken me na 3 dagen letterlijk de keel uit en van mooie vergezichten was er geen sprake. Gelukkig is de zon deze keer wel van de partij. Het is zelfs snikheet. Je zal mij nooit horen klagen hoor als het warm is. Ik heb duidelijk zuiders bloed. Nochtans ben ik een rasechte Limburgse. Dixit mijn Brusselse vrienden wel een hele speciale. Ik hoor vaak "jij ben écht a-typisch. Je houdt van mensen vastpakken, ratelt als een échte franstalige en houdt van het zonnetje:)."


Maar terug naar de champagne. Onze eerste stop is bij een klein champagnehuis dat ons aanbevolen werd door Erik, een sympathieke collega van mijn hubbie die super graag bubbels drinkt. De vriendelijke Franse dame (ja hoor die bestaan!) bij Champagne Yannick Prevoteau

ontvangt ons met open armen en laat ons kennismaken met enkele flessen van het huis. Tot onze grote verbazing, proeven onze tieners mee als volleerde kenners (van wie zouden ze het hebben?). Klein uurtje later, zitten de eerste flessen in onze koffer en rijden we verder naar Reims, de hoofdstad van de champagne.


Wat ik ervan denk? Mooi gemaakte bubbels tegen een topprijs! Mijn favo: Cuvée La Perle des Treilles brut nature.


Na een bezoekje aan de cathedraal van Reims willen we graag een bekend champagnehuis bezoeken in Epernay.


Maar aie aie aie even vergeten dat je moet reserveren. Corona weet je wel... Maar na wat googlen en de super efficiënte hulp van Lee bij de Customer service van Champagne-Booking hebben we 4 kaartjes vast voor een bezoek aan het Champagnehuis Boizel, gevolgd door een tasting van hun millesimés. De kelders van dit huis zijn heel mooi gerenoveerd en het bezoek met deskundige uitleg is oke. Ik vind het wel wat routineus. Beetje gevoel van "we ratelen hetzelfde verhaaltje af voor alweer een groepje toeristen". De tasting is wel absoluut de moeite waard! Ons tafeltje staat coronaproof klaar, we proeven 2 topchampagnes en krijgen er mooie uitleg bij. Bijhorend tastingkaartje incluis. Onze tieners glunderen. Amai dat was héél lekkere champagne:):):)De volgende dag hebben we bezoek gepland aan champagnehuis Gremillet. Een goede vriend Frank die heel veel kent van wijn én champagne vond dat we zeker en vast dit huis moesten bezoeken.

Wij dus op 14 juillet op weg naar een jong champagnehuis in de prachtige regio Les

Riceys.

De vorige dag hadden ze ons nog gebeld, jullie spreken toch Frans hé? Tuurlijk spreken Brusseleirs Frans:):):) Na wat zoekwerk (Waze wist het even niet meer), rijden we binnen bij Gremillet. Een vriendelijke fransman (ook die bestaan in Frankrijk!!!) staat ons al op te wachten. In tegenstelling tot de vorige dag, hier geen andere deelnemers; totaal geen routinepraatje, maar een gepassioneerde champagnemaker die ons een heerlijke namiddag bezorgt op het familiedomein.

Het huis werd pas in 1979 opgericht maar is nu al goed voor 500.000 flessen per jaar. Hun specialiteit? Champagne Blanc de Noir een 100% Pinot Noir Champagne. Na bezoek aan de wijngaarden, het arboretum waar er boom gepland is uit ieder land waar Gremillet verkocht wordt en het kleine museum, nodigt Stéphane (ondertussen kennen we zijn voornaam al) ons uit voor een proevertje.


Wij dachten 2 kleine glaasjes te proeven zoals overal. Nee hoor! Twee uur later vertrekken we - lees vertrek ik - met een rode kop en veel gelach terug naar de wagen. Stéphane, getrouwd met Anne, dochter van stichter Jean-Michel Gremillet, heeft ons letterlijk alles laten proeven! Een leerrijke namiddag en vooral super gezellige namiddag. En onze bestelling? Die pastte niet meer in de wagen... Maar geen enkel probleem, Stéphane brengt ze zelf wel naar Brussel. Van service gesproken!!! En onze tieners? Een paar dagen naar de champagne bleek toch niet zo saai dan verwacht... Eentje heeft bij Gremillet gelukkig zijn verstand gebruikt en niet mee gepimpeld, want hij had snel door dat hij de oudjes naar het hotel terug moest rijden:):):):). Waarvoor eeuwige dank:)

PS hij is thuis zijn schade wel aan het inhalen...


Mijn gevoel? Heerlijke champagne met liefde gemaakt door een keitoffe familie. Mijn favo? Brut Millésimé 201429 views0 comments